Home Nieuws Belangrijkste oorzaken woningbranden

Belangrijkste oorzaken woningbranden

802
0

In 2018 woedden er 30 fatale woningbranden, waarbij in totaal 33 burgers om het leven kwamen. Hoewel een brand op allerlei manieren kan ontstaan, worden de meeste branden veroorzaakt door een sigaret (33 %) Op de tweede plaats staan technische defecten of het verkeerd gebruikmaken van elektrische apparaten (30 %). Overigens is dit niets nieuws. Deze cijfers zijn namelijk ook terug te vinden in cijfer van voorgaande jaren.

De zelfdovende sigaret
Al sinds 2011 wordt er gebruik gemaakt van zelfdovende sigaretten. Toch lijkt deze zelfdovende functie niet afdoende te werken. Onderzoek van de brandweeracademie wijst uit dat methoden die worden gebruikt om te testen of sigaretten wel echt zelfdovend zijn niet voldoende zekerheid bieden. Een zelfdovende sigaret kan dus nog steeds een woningbrand veroorzaken. Er wordt gepleit voor een andere testmethode.

Vergrijzing
Vergrijzing speelt ook een rol in de cijfers, want volgens de cijfers is vrijwel de helft van de slachtoffers van woningbrand ouder dan 60. In Tholen is deze risicogroep vrij hoog (19,3%). Bovendien is 56 % van de dodelijke slachtoffers niet zelfredzaam. Wat ook veel zorgen baart is dat maar liefst 83 % van de woningbranden sneller kon uitbreiden ten gevolge van factoren als zeer brandbare matrassen en banken. Ook hoge vuurlast en brandbare vloeistoffen speelden in sommige incidenten een rol. Daarnaast bleek dat bij maar liefst 43 % van de fatale branden een werkende rookmelder in huis aanwezig was. Het kan zijn dat een goede rookmelder op een verkeerde plek wordt opgehangen of dat een rookmelder kwalitatief gezien te kort schiet. Een betere wetgeving en het informeren van inwoners zou moeten helpen om deze factor weg te nemen.

Brandmeldingen
Elke woningbrand, fataal of niet, is er natuurlijk een teveel. Toch zijn er veel gevallen waarin de brandweer iedereen op tijd het huis uit kan krijgen. Zo werden er in 2016 maar liefst 103.657 woningbranden gemeld, waarvan 32 branden dodelijke slachtoffers tot gevolg hadden. 13,4 % van de meldingen waren afkomstig van Zeeland. Op Limburg na (14,4 %) was dat het hoogste percentage brandmeldingen van Nederland.

Opstalverzekering
De schade die een brand achterlaat is soms maar moeilijk te overzien. Een goede opstalverzekering is daarom van cruciaal belang. Het kan namelijk per verzekeraar verschillen wat wel en niet vergoed wordt. Het is belangrijk om te weten dat de brandschade altijd wordt verhaald op de verzekering van de bewoner van het huis waar de schade is ontstaan. Indien de brand ontstaan is bij de linkerbuur, maar de rechterbuur heeft roet- of bluswaterschade, kan de rechterbuur geen gebruik maken van de verzekering van zijn linkerbuur.

Overigens wordt blusschade door alle opstalverzekeraars vergoed. Schroei-, zeng-, en smeltschade wordt ook door iedere verzekeraar gedekt, met Hema als uitzondering. Waar men met opstalverzekering vergelijken vooral op moet letten is dekking van bijzondere kosten. Deze dekking kan namelijk per verzekeraar verschillen. Onder bijzondere kosten vallen onder andere contra-expertise, bereddingskosten, opruimingskosten, vervangende woonruimte, het opslaan van inboedel en tuinherstel.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × vijf =