Barokke Bach in Oude Stadhuis Tholen

Afgelopen zaterdag klonk Bach, met al zijn barokke veelzijdigheid, in zijn ingenieuze sonates voor viool en obligaat clavecimbel.
In het 15e-eeuwse Oude Stadhuis in Tholen speelden violiste Rie Kumura en clavecinist Pieter-Jan Belder, sinds 2014 het Duo Belder-Kimura vormend, de eerste vier van de zes sonates.

De Japanse Rie Kimura bespeelde haar viool van een anonieme bouwer uit 1730 met grote kennis van zaken van de interpretatie van muziek uit de Barok: heldere articulatie en zeer spaarzaam gebruik van het vibrato, en dan alleen gedacht als versieringselement. Dit kwam zeer ten goede aan het polyfone lijnenspel tussen viool en clavecimbel.
Zij speelde eveneens solo het Adagio en de Fuga uit de Sonate in g. Ook hier een fraai breed uitgesponnen Adagio contrasterend met een helder gespeelde Fuga.

Pieter-Jan Belder speelde een interessante eigen bewerking van de imposante viool-chaconne uit de 2e Partita waar in het verleden vele bewerkingen van zijn gemaakt. Hij bespeelde hierbij het clavecimbel, een kopie naar J. D. Dulcken, (Antwerpen, 1747) dat permanent staat opgesteld in de van vele toetsinstrumenten voorziene Raadzaal van het voormalig Stadhuis.

Het Avondconcert, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, werd door een select publiek van fijnproevers bijzonder gewaardeerd, getuige het langdurig slotapplaus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 15 =