Avondconcert

Afgelopen zaterdag speelde zich in het Oude Stadhuis van Tholen, bij een door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten georganiseerd Avondconcert, een artistiek avontuurlijke belevenis af.

Het optredende in 2015 opgerichte Kamermuziek Ensemble Nederland heeft zich ten doel gesteld kamermuziek niet in zijn oorspronkelijke bezetting te spelen, maar het avontuur van het arrangement aan te gaan, in dit geval voor viool, klarinet, cello en harp.
Dit uitgangspunt, dat in de Barok en de Romantiek gangbare praktijk was, is in de 20e eeuw enigszins op de achtergrond geraakt.
Violist Koen Stapert, klarinettiste Marieke Vos, cellist Douw Fonda en harpiste Annemieke IJzerman blazen dit fenomeen nieuw leven in en overtuigden het publiek met hun hernieuwde visie.

De bekende Bagatellen van Antonin Dvořák, oorspronkelijk voor strijkers en harmonium, ondergingen een vorm van uitvergroting, verbreding, welhaast orkestraal, door de nieuwe instrumentatie. De uitgevoerde delen uit Ma Mère l’Oye van Maurice Ravel daarentegen, het meest bekend als orkestwerk, kregen een kamermuzikaal aspect dat de uiterst genuanceerde schrijfwijze van de componist een extra dimensie gaf. Ook de composities van Shostakovich, Bruch en Glinka werden door de metamorfose van de aangepaste instrumentatie in een nieuwe onverwachte dimensie geplaatst, zonder dat de compositie inhoudelijk geweld werd aangedaan.

De meest bijzondere bewerking was wel die van het orgelkoraal van Johann Sebastian Bach, dat door componist Carlos Micháns van een extra stem was voorzien. Een stem die de gevoelswaarde van de tekst in eigentijdse muzikale taal benadrukt. De componist, die tot ieders verrassing bij het concert aanwezig was, gaf een heldere en eveneens ludieke toelichting.

De enthousiaste musici van Kamermuziek Ensemble Nederland speelden met verve, gaven een frisse vernieuwende tint aan de originelen. Zij opereren als oprechte ambassadeurs van het klassieke arrangement, een vorm die meer aandacht mag verdienen.
Het K.E.N. heeft met dit concert overtuigend bewezen het voortouw te hebben genomen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =