Home Nieuws Altijd al een groen dak willen hebben op uw huis?

Altijd al een groen dak willen hebben op uw huis?

874
0

Bent u eigenaar van een woning of bedrijfspand met een geschikt dak in de bebouwde kom in de provincie Zeeland? Dan kunt u subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak. De regeling staat ook open voor Verenigingen van Eigenaren.

Het klimaat verandert. Daarom krijgen we ook in Zeeland steeds meer te maken met wateroverlast, hittestress en droogte. U kunt zelf maatregelen nemen om te zorgen dat het effect van het veranderende klimaat in uw omgeving beperkt wordt. Zoals de aanleg van een groen dak.

Een groen dak is voorzien van waterbergende planten of struiken, bijvoorbeeld met sedum. Soms staan er ook bomen en zonnepanelen op het dak. Zo’n groen dak zorgt voor een vertraagde waterafvoer, zodat de belasting op het riool bij hevige regenbuien minder wordt. Ook zorgt het voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter. Groene daken gaan bovendien twee maal langer mee dan een traditioneel dak en zorgen ervoor er minder ‘hittestress’ is verstedelijkte gebieden. Hittestress treedt op als de warmte ’s zomers niet weg kan. Dat probleem speelt vooral in steden, waar huizen dicht op elkaar staan. Tot slot verbetert een groen dak de biodiversiteit.

Alle beetjes helpen
Meer dan 100 Zeeuwen plantten in 2020 groen op hun dak met hulp van de Provincie. “Steeds meer Zeeuwen zorgen ervoor dat hun woonomgeving klimaatbestendig wordt. Dat is goed om te zien.” aldus gedeputeerde Anita Pijpelink. “We merken immers allemaal dat het klimaat verandert en dat we vaker te maken hebben met weersextremen. Een groen dak zorgt voor natuurlijke verkoeling in de zomer en isolatie in de winter. Daarom stimuleren we de aanleg. Deze subsidieregeling biedt daarbij een steuntje in de rug.”

Wie zijn dak wil bekleden met planten, kan rekenen op een subsidie van maximaal 5.000 euro. De Provincie Zeeland stelt hiervoor dit jaar € 150.000 beschikbaar. De subsidie is bedoeld voor particulieren of Verenigingen van Eigenaren die in Zeeland een woning of bedrijfspand hebben binnen de bebouwde kom. Het groene dak mag ook aangelegd worden op een garage of schuur dat zich op hetzelfde perceel als de woning of het bedrijfspand bevindt.

Subsidie aanvragen
Overweegt u om binnenkort een groen dak aan te leggen? Lees dan de samenvatting van de regeling. Subsidie aanvragen is mogelijk van 1 april tot en met 1 november 2021. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.

De subsidie is alleen van toepassing op de aanlegkosten van een groen dak. Dit is exclusief sloop-, onderhouds- en advieskosten. Vanaf het toekennen van deze subsidie dient het groene dak binnen 6 maanden gerealiseerd te zijn; de subsidieregeling is niet van toepassing op reeds gestarte werkzaamheden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in