Home Nieuws Al 24 jaar geen Elfstedentocht

Al 24 jaar geen Elfstedentocht

801
0

De recordlange periode duurt nu al 8766 dagen

Vandaag 4 januari 2021 is het precies 24 jaar geleden dat de tocht der tochten voor het laatst plaatsvond. Dit is al 8766 dagen. De periode tussen de diverse Elfstedentochten is nog nooit zo lang geweest en dit record wordt voorlopig elke dag aangescherpt. Ook deze winter is de kans op een Elfstedentocht nihil.

Wel is het momenteel een beetje winters. Het wordt komende dagen hooguit een graad of 3 en de noordoostenwind maakt het voor het gevoel flink kouder. Neerslag valt bovendien regionaal in de vorm van natte sneeuw. In de nachten vriest het aanvankelijk nauwelijks. Later in de week komt het wel op grote schaal tot lichte vorst, maar voor een Elfstedentocht is dit natuurlijk lang niet genoeg.

Vooruitzicht rest van de winter ongunstig
De tweede helft van januari heeft kwakkelwinter op het programma. Het kan soms nog een beetje winteren, maar meestal ligt de temperatuur ruim boven het vriespunt en er is kans op flink wat regen.

Voor de maand februari zijn er sterke signalen op zacht weer met regelmatig veel wind uit het zuidwesten. Wellicht wordt het een echte stormmaand net als februari 2020. Hiermee lijken de kansen op een Elfstedentocht voor deze winter al zo goed als verkeken.

Nooit meer een Elfstedentocht?
De winter van de toekomst ziet er niet gunstig uit voor de Elfstedentocht. Het aantal ijsdagen met de hele dag vorst neemt geleidelijk af en het zal ook minder hard vriezen. Naar verwachting zal de Elfstedentocht op een gegeven moment alleen nog in de geschiedenisboeken te zien zijn, maar de komende decennia is er elk jaar nog wel een heel klein kansje.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =