Agenda: Lezing door Hans Cortie

De vervolging van Joden en Vrijmetselaren tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De achtergronden van een demonische ideologie

Het is een alom bekend getal: de nazi’s brachten tijdens de Tweede Wereldoorlog zes miljoen joden op meedogenloze, ondenkbaar wrede wijze om het leven. Onder hen ook vrijmetselaren.
De vraag tot op vandaag de dag is hoe zich een meedogenloze ideologie kan ontwikkelen waarin de mens al zijn menselijkheid vergeet en hij in staat blijkt te zijn, om in volle overgave, mee te werken aan de grootste misdaden tegen de mensheid. Vanaf het grijze verleden tot de IS van vandaag.

Wij kunnen ons, als ‘geestelijk normale mensen’, moeilijk indenken dat we ons kunnen overgeven aan een misdadige ideologie. Maar is dat ook altijd zo? Is die ander anders als ik? Wat gebeurt er in ons brein?

Op deze en andere vragen hopen we gezamenlijk deze ochtend, misschien maar voor een klein deel, iets van een antwoord te vinden.
Hans Cortie studeerde psychologie en sociale filosofie. Hij was werkzaam bij defensie, in het bedrijfsleven en bij de politie.

Sedert 1972 is hij Vrijmetselaar en in Bergen op Zoom lid van de loge L’ Inséparable. In 2001 werd hij benoemd tot Meester van Eer. Begin 2017 kwam zijn boek ‘250 jaar vrijmetselarij in Bergen op Zoom, De geschiedenis van een eerbiedwaardige oude heer’ uit. Hierin wordt naast de geschiedenis van de loge ook haar verwevenheid met de geschiedenis van de stad beschreven.

Datum: 7 maart 2018
Aanvang 10:00 uur
Locatie: Oudelandsestraat 11 Tholen
Toegang is gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =