Home Nieuws Afhaalbieb succesvol

Afhaalbieb succesvol

568
0

De Bibliotheken en de Bibliobussen in Zeeland blijven gesloten tot in ieder geval 20 mei. Maar de bibliotheken houden de deuren naar lezen, verhalen en kennis wél open. Dat doet Bibliotheek Oosterschelde bijvoorbeeld door e-books gratis toegankelijk te maken voor iedereen én door een afhaalservice, waarvan inmiddels al meer dan duizend mensen gebruik van maakten.
Via een formulier op de websites van de Bibliotheken in Zeeland kunnen leners hun voorkeur opgeven. Dit kunnen titels van boeken zijn die aanwezig zijn in hun AfhaalBieb of genres en onderwerpen. De Bibliotheken leveren maximaal drie titels per keer. Leners kunnen via het formulier aangeven in welke Bibliotheek of op welke standplaats van de Bibliobus zij de boeken willen ophalen.

Inmiddels maakten meer dan duizend leden al gebruik van de mogelijkheden om vooraf bestelde boeken op een afgesproken moment af te halen in de Bibliotheek. De afhaalservice is gratis voor leden van Bibliotheken in Zeeland. Zij kunnen op de site een aanvraagformulier invullen waarop ze zes voorkeuren aangeven. Omdat er door de Corona momenteel geen vervoer tussen de Zeeuwse bibliotheken is, kunnen leden alleen boeken uit de eigen vestiging bestellen. De bibliotheekmedewerkers doen hun best om zoveel mogelijk boeken van de aanvraag bij elkaar te zoeken. De aanvragen zijn voornamelijk van veellezers die normaal gesproken elke 3 weken naar de bieb kwamen, onze leden zijn ontzettend blij met deze service, sommige zijn inmiddels al meerdere keren geweest om een tasje op te halen! Naast het lezen van e-books is er ook gewoon nog steeds behoefte aan het bladeren in een echt boek. In verhouding zijn er weinig aanvragen voor de jeugd terwijl er ook gewoon jeugdboeken aan te vragen zijn via de site. Gemiddeld zijn er 30 aanvragen per dag, per locatie. We hebben kinderen gehad die staan te juichen als ze hun tasje op komen halen. Als we de mensen bellen om een afhaaldag/tijd af te spreken of wanneer een boek van hun keuze er niet is, dan ontstaan er leuke gesprekken. Allemaal positieve reacties dus “ aldus woordvoerder Andjenie Hanoeman.

de Bibliotheken zelf zullen de medewerkers de pakketjes klaarzetten. Alles gaat volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit houdt in dat boeken na het opzoeken ook nog minimaal een dag blijven staan om mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Afhalen op afspraak
De medewerkers geven een ophaalmoment aan door via de mail of telefonisch. Op de aangegeven dag en binnen dat tijdbestek staan de boeken -voorzien van de naam van de klant- klaar in de hal van Bibliotheek. De boeken zijn dan al verwerkt op de pas van de lener, waardoor bij het ophalen geen contact nodig is tussen de lener en de bibliotheekmedewerker. De rest van de Bibliotheek is afgesloten.

Locaties
De Bibliotheken waar leners de boeken kunnen afhalen:
• Bibliobussen, kernen in de gemeente Veere en in de gemeente Noord-Beveland en Sint Annaland.

Het bestellen voor leners in de gemeenten: Borsele, Kapelle, Goes, Reimerswaal, Tholen en Schouwen-Duiveland kan via de site: www.bibliotheekoosterschelde.nl/afhaalbieb

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × vier =