Het advocatenkantoor dat de gemeente Tholen begeleidde bij de verkoop van grond aan DSV at van twee walletjes. Dat zegt Algemeen Belang Tholen. De oppositiepartij heeft een vernietigend dossier opgesteld over de deal met de logistieke dienstverlener, die eind 2020 een vestiging opende bij Tholen-stad.

Het advocatenkantoor in kwestie, Pels Rijcken uit Den Haag, behartigde in ieder geval eind 2017 de belangen van een groep bedrijven in Venlo waaronder DSV. Dat blijkt uit een brief aan de Venlose gemeenteraad. “Ik vind het raar dat je in het oosten van het land kunt werken voor DSV en in het westen van het land de gemeente Tholen adviseert bij de verkoop van grond aan datzelfde bedrijf”, stelt fractievoorzitter Han van ’t Hof van ABT.

De fractie heeft forse kritiek op de verkoop van de 15 hectare grond, waarmee ruim 13 miljoen was gemoeid. Er zou geen taxatierapport bestaan en de vierkante meterprijs zou niet markconform zijn vastgesteld. DSV hoefde niet meteen te betalen maar kreeg een renteloze lening van een jaar. Het bedrijf streek bovendien een forse winst op door een constructie met een hedgefund. De gemeente had het nakijken omdat er geen anti-speculatiebeding was opgenomen in het contract.

Van ’t Hof spreekt in het dossier – dat 139 bladzijden beslaat – van een waslijst aan cadeautjes en ongebruikelijke bedingen waarvan hij de waarde op tenminste 20 miljoen schat. Hij wil Pels Rijcken niet van kwade trouw betichten maar constateert wel dat een aantal afspraken niet in het belang van de gemeente is uitgepakt. “Wij hebben als fractie daar geen waardeoordeel over maar het zou mooi zijn als er eens naar de rol van Pels Rijcken wordt gekeken.”

Van ’t Hof stuurt mede namens de fractie van PvdA/GroenLinks het dossier naar de minister van binnenlandse zaken en de Europese commissie. Hij hoopt dat wordt vastgesteld dat sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun. In dat geval kan volgens de ABT’er de gemeente geld claimen van DSV.

Onze verslaggever – Peter Huijsman – sprak onlangs met Han van ’t Hof.

De verantwoordelijk wethouders Hoek (SGP) en Hommel (VVD) willen niet reageren.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in