Home Nieuws 9.800 Tholenaren ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

9.800 Tholenaren ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

926
0

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Tholen die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt rond 13 november een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 9.800 Tholenaren.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Brieven van het Donorregister
Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Inwoners van de gemeente Tholen die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief tussen 11 en 13 november. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief. Bekijk hier de Nederlandstalige brief en de brief in andere talen.

Uitleg bij bibliotheken
Heb je hulp nodig bij het invullen van je keuze? Dan kun je binnenlopen bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Veel bibliotheken geven voorlichting. Hier krijg je uitleg over de nieuwe donorwet. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Dit vulden inwoners van Tholen in
Tot 1 oktober 2020 vulde 51,9% van de Tholenaren vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 39,7% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 49,1% wil geen orgaandonor worden en 11,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Verhalen van keuzemakers
Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je je keuze altijd veranderen in het Donorregister. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kan het helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl . Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in