Home Nieuws 7e Eneco NK Tegenwindfietsen van start: Matseditie met Tegenwind-mee-bocht en Smokkelfinish

7e Eneco NK Tegenwindfietsen van start: Matseditie met Tegenwind-mee-bocht en Smokkelfinish

533
0

DEELNEMERS TROTSEREN ZONDAG WINDKRACHT 7 OP OOSTERSCHELDEKERING

Het gonst al even onder de liefhebbers: gaat het Eneco NK Tegenwindfietsen weer van start? Het antwoord is ja! De organisatie geeft vandaag met het bericht ‘We Kriehen Sturm’ het startsein voor de zevende editie van het stormachtigste event van Nederland.

Op zondag 6 februari stappen maximaal 300 deelnemers weer op de fiets om op de Zeeuwse Oosterscheldekering een striemende windkracht 7 te trotseren. Om deelnemers na twee jaar afwezigheid te helpen het tegenwindfietsen weer in de benen te krijgen en het op te kunnen nemen tegen de Hollandse wind, is dit NKT uitgeroepen tot Matseditie. Nog steeds een loodzwaar evenement, maar met een paar kleine tegemoetkomingen. Zo ligt de eindstreep dankzij de Smokkelfinish anderhalve meter dichterbij en is er de Tegenwind-mee-bocht voor wie wil bijkomen via een zalige 1,4 seconden wind in de rug.

Gierend populair
Het Eneco NK Tegenwindfietsen draait om pure heroïek. De mens strijdt kromgebogen over de fiets tegen de wind. Uiteraard ook tijdens deze Matseditie – deelnemers rijden op een oerdegelijke Hollandse fiets, zonder versnellingen. Het populaire evenement staat bekend om de enorme kracht van de tegenwind (minimaal windkracht 7) en vooral het effect daarvan op de deelnemers. Voor de meer dan 13.000 geïnteresseerden zijn maar 300 startbewijzen beschikbaar – en na twee stille jaren is de animo wellicht nog groter. Aan de startstreep verschijnen ook Bart Brinkman, Bram Boer en Kevin Gideonse. Zij wonnen vorig jaar dankzij hun doorzettersmentaliteit een Golden Ticket en namen nietsvermoedend deel aan een spontaan georganiseerde kwalificatieronde. Aangezien het Eneco NKT twee jaar niet werd verreden, zijn zij misschien wel het beste getraind!

Matsobjecten
Om zelfs de meest doorgewinterde en dikke kuiten dit jaar iets te matsen, zijn er een aantal modificaties doorgevoerd bij het evenement. Zo is het parcours flink verkort: de ‘Smokkelfinish’ staat dit jaar anderhalve meter naar voren. Ook is er een ‘Tegenwind-mee-bocht’, waar de vermoeide deelnemers even een bochtje kunnen draaien en zo 1,4 seconden windmee hebben. Bovendien is er nog het ‘Goed-gevoel-stuk’, een sectie van 100 meter met windvanen zo gemonteerd dat ze optisch enorme meewind beloven. Het is helaas alleen een mentale opsteker, want fysiek blijft het gewoon tegen de wind in fietsen. Op 25 meter van de start staat de ‘Eindhalte’ voor wie dan al de conclusie heeft getrokken dat het officieel gekkenwerk is om het hele parcours af te leggen. Bij de finish ligt de ‘Afge-mat’, een dikke mat waar deelnemers intens vermoeid neer kunnen ploffen om weer kleur in hun gezicht te krijgen. Verder blijft het natuurlijk een nietsontziend parcours van 8,5 kilometer waar deelnemers met snelheden tot 88 kilometer per uur door de wind worden gegeseld.

Wanneer: zondag 6 februari 2022 | Waar Oosterscheldekering, Zeeland | Hoe laat: 08.00 – 12.00 uur

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 × 3 =