Waterschap: Lever uw gebruikte frituurvet in!

Rond oud & nieuw gaan veel mensen zelf aan de slag voor het bakken van oliebollen. Het waterschap vraagt mensen om het gebruikte vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar in te leveren bij een van de speciale inzamelpunten. Zo kunnen verstoppingen bij mensen thuis en op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap voorkomen worden. Door het inleveren van gebruikt vet kan het bovendien hergebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld biodiesel.

Hoe en waar inleveren?
Inleveren van gebruikt frituurvet is makkelijk. Het afgekoelde frituurvet kan terug gegoten worden in de verpakking of een afsluitbare plastic fles. Zo kan het vet met verpakking en al ingeleverd worden bij een inzamelpunten in de buurt:

1. Bij de milieustraat
Daar staat een aparte inzamelcontainer voor frituurvet en -olie.

2. Bij een (sport)vereniging
Inzamelbedrijf Rotie zet op verzoek gratis een blauwe ton neer. Voor een volle ton krijgt de vereniging een vergoeding: www.vetgoedbezig.nl.

3. In de gele container
Bij steeds meer supermarkten staat een gele container voor vet en olie. Kijk voor het inleverpunt bij jou in de buurt op: www.frituurvetrecyclehet.nl.

4. Bij het restafval
Dat kan ook, maar dan wordt het vet niet hergebruikt. Dit is altijd nog beter dan door het riool spoelen. In een afsluitbare verpakking kan het gebruikte vet in de grijze vuilcontainer. Handig is dan om het frituurvet eerst te laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak.

Niet in het riool
Vet geeft verstoppingen in het riool, ook vloeibaar vet. Dat kost de gemeenschap elk jaar veel geld. De reiniging van een liter gebruikt vet kost de waterschappen € 2,80. Dat is het dubbele van de kostprijs van frituurolie in de winkel. Een dringende oproep van het waterschap is daarom om gebruikt vet niet door het afvoerputje of het toilet te spoelen, maar aan te bieden voor hergebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =