Spaans temperament in Oude Stadhuis Tholen

Afgelopen zaterdag 8 juli zinderde het in het Oude Stadhuis van Spaanse ritmiek en Spaanse melodieën.
Violiste Fedra Coppens en pianist Peter Verelst, afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden ofwel Vlaanderen, waren geheel in hun element.

Uitgenodigd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten speelden zij een boeiend programma dat het contrast tussen het muzikale noorden en zuiden van Europa treffend weergaf.
Zij begonnen met Joaquín Turina. De titel van zijn “Sonata Española” liet niets te raden over. Weelderige zuidelijke warmbloedigheid vulde de volbezette koele Stadhuishal. In de eerste en vroege sonate van Edvard Grieg waren eveneens volksmuziek elementen te beluisteren, maar dan in de Noorse versie, ietwat flegmatieker, met wortels in de Duitse Romantiek van Mendelssohn en Schumann.
Besloten werd met een hoogst zelden uitgevoerde, en enige vioolsonate van Gaspar Cassadó. In Spaans temperament overtrof deze gloedvol uitgevoerde compositie zelfs de sonate van Turina.

Fantastisch dat het duo Fedra Coppens / Peter Verelst altijd weer onbekende pareltjes uit de kamermuziek literatuur weet te ontdekken.
Het ovationele applaus werd beloond met een toegift: een zeer ingetogen dans van Manuel de Falla, om een tikkeltje “af te koelen”.

Een tweede toegift, aangeboden door de organisatie, was eveneens een afkoelertje: een glaasje Spaanse witte wijn in de Stadhuistuin, waar de bezoekers zichtbaar van genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − tien =