Home Nieuws 4 mei herdenking 2020

4 mei herdenking 2020

771
0

In verband met het coronavirus staat gemeente Tholen dit jaar op een passende maar waardige en verantwoorde manier stil bij de 4 mei herdenking. Bij de uitwerking van de invulling zijn de maatregelen die Rijksoverheid treft in verband met het coronavirus leidend. Door de maatregelen kan er geen publiek aanwezig zijn.

Voor hen die hun dierbaren willen herdenken is dit een emotionele en pijnlijke situatie. Juist daarom heeft gemeente Tholen geprobeerd rekening te houden met de maatschappelijke omstandigheden, juist in deze periode waarin de onderlinge verbondenheid belangrijk is.

Gemeente Tholen wil het mogelijk maken dat, ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden, op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan worden herdacht en stil gestaan kan worden bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Invulling
Burgemeester Van de Velde-de Wilde houdt, voorafgaande de Nationale Herdenking, haar toespraak welke is te volgen via Omroep Tholen. Ook legt zij met wethouder Hoek een krans namens het gemeentebestuur van Tholen.

Uitzending Omroep Tholen
Op maandag 4 mei om 19:30 uur wordt de toespraak van burgemeester Van de Velde-de Wilde uitgezonden bij Omroep Tholen via radio (106,5), televisie en YouTube.
Er is voor dit tijdstip gekozen zodat onze inwoners in deze bijzondere situatie in de gelegenheid worden gesteld ook de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam live te kunnen volgen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. Dit alles zonder publiek. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Oproep
Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het Taptoe-signaal geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. In navolging op het Nationaal Comité roept gemeente Tholen alle blazers uit onze gemeente op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Wie wil, kan het Wilhelmus spelen, zoals dat bij de 4 mei herdenkingen gebruikelijk is. Ook wordt iedereen uitgenodigd thuis het Wilhelmus mee te zingen.

Vlaggen
De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Bloemen leggen
Wilt u de slachtoffers herdenken door middel van het leggen van bloemen bij het monument in Tholen? U kunt dit op eigen initiatief de gehele dag doen. Neemt u dan wel de gezondheidsadviezen van Rijksoverheid in acht:
· Ga alleen naar buiten als het echt nodig is;
· Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis!
· Mensen die ernstiger ziek kunnen worden van het coronavirus zijn ouderen (mensen van 70 jaar of ouder) en mensen met een kwetsbare gezondheid. Behoort u tot deze groep? Blijf thuis en bekijk of iemand anders het voor u kan doen;
· Kom niet met meer dan 2 personen;
· Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
· Schud geen handen;
· Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
· Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg;
· Was uw handen!

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in