Home Nieuws 1e veiling Thoolse primeur aardappelen 8 juni

1e veiling Thoolse primeur aardappelen 8 juni

843
0

Unieke Thoolse veilingklok gaat weer draaien
Het nieuwe aardappelseizoen gaat bijna weer beginnen. Op dinsdag 8 juni start het veilen van de Thoolse primeur aardappelen; de ALVANTHO’S. In de laatst overgebleven aardappelveiling van Nederland in Sint-Annaland, gaat om 9.30 uur de klok weer draaien. De opbrengst van de 1e kist met nieuwe aardappelen gaat traditiegetrouw naar een goed doel.

De vele zonuren én de zeer vruchtbare kleigrond op Tholen zijn twee belangrijke aspecten van het succes van ons product. Daaraan toegevoegd de kennis, kunde en passie van 40 aangesloten agrarische leden. Dat alles levert ieder jaar opnieuw een vroege en verse aardappel van topkwaliteit. De vijf verschillende vroege aardappelrassen dragen het ALVANTHO-handelsmerk. Een product wat geliefd is bij zowel de particuliere als zakelijke markt. Van de totale aanvoer van zo’n 10.000 ton gaat ruim 50% via de veilingklok. Het overige deel vindt zijn weg via kleinverpakkers zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten terecht komt.

Kwaliteit
Het planten kon dit seizoen vroeg beginnen onder ideale omstandigheden. Het leek dan ook een enorm vroeg seizoen te worden. Maar die voorsprong is door het koude weer verspeeld. Het plastic heeft dit seizoen duidelijk zijn werk gedaan, want de teelt van de koude grond loopt wel wat achter. De gewassen staan er goed voor, maar moeten nog wel wat groeien. Echter de weersvoorspellingen voor de komende weken zijn gunstig. Vocht is er voldoende en de temperaturen gaan flink omhoog. Dit lijkt ook gunstig voor de kwaliteit.

Het Thoolse Streekproduct
We verwachten de aanvoer van Doré, Premiére, Frieslander en Eigenheimer. Ons streekproduct zit verpakt in een representatieve doos met een inhoud van 3 kilo. Dat kan echter pas op het moment dat de aardappel huidvast is. Waarschijnlijk zo eind juni, begin juli. Onze ALVANTHO-aardappelen zijn gecertificeerd als ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct’ wat staat voor een duurzaam Zeeuws product, geteeld met respect voor milieu, mens en dier.

Beperkt toegankelijk
Ook als veiling volgen we de coronavoorschriften nauwgezet.

Voor publiek is de mijnzaal en/of veilinghal vooralsnog niet te betreden. Gezien de goede ervaringen van vorig jaar zorgt de veiling weer voor een livestream verbinding. Zo kan de veiling toch live worden gevolgd. Op de homepage van onze website wordt een button opgenomen om vervolgens rechtstreeks verbinding te kunnen maken. De uitzending is te zien op dinsdag 9 juni vanaf 9.15 uur.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in