Home Nieuws 101.000 euro voor versterken cultuurlandschap en biodiversiteit

101.000 euro voor versterken cultuurlandschap en biodiversiteit

886
0

Het Dinamo Fonds steunt zes projecten in negen bijzondere gebieden van Nederland; Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland, Schouwen-Duivenland, Tholen, de Utrechtse Heuvelrug, de Achterhoek, de Veluwe, de Drentse Veenkoloniën en Twente. Met 101.000 euro wordt in deze gebieden aan het herstel van vitale landschapselementen zoals heggen, hagen, boomwallen, hoogstamfruitbomen, poelen, grasland en dijken een impuls gegeven. De zes projecten hebben het doel om de landschapselementen te herstellen door aanplanten en onderhoud, zodat het historisch karakter van het cultuurlandschap in de gebieden wordt hersteld. Daarnaast wordt ook de directe omgeving afwisselender in begroeiing gemaakt zodat de biodiversiteit wordt versterkt voor de bedreigde -en aandachtsoorten in de gebieden.

Samenwerking LandschappenNL
Voor het tweede jaar selecteerde de koepelorganisatie van alle 19 landschapsorganisaties in Nederland, LandschappenNL, de ingediende projecten voor het samenwerkingsprogramma Herstel en behoud van vitale landschapselementen. Dit jaar zijn de herstelprojecten van vijf landschapsorganisaties ondersteund; Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel, Geldersch Landschap en Kasteelen, Het Utrechts Landschap en Landschapsbeheer Zeeland. Zij dragen ook actief bij in de kosten en de uitvoering van de projecten én in samenwerking met vele andere terreineigenaren.

“Onze provinciale organisaties werken hard aan het herstel van het landschap, en navenant is het enthousiasme om deel te nemen aan het samenwerkingsprogramma ‘Herstel en behoud van vitale landschapselementen’ groot. We kregen dan ook diverse aanvragen binnen. Uiteindelijk hebben we zes projecten geselecteerd die direct aansloten op de gestelde voorwaarden van de regeling en de beoogde effecten” aldus Hank Bartelink directeur van LandschappenNL.

Herstel historisch karakter cultuurlandschap
De helft van de bijdrage wordt besteed aan projecten om de overgebleven kenmerkende landschapselementen te versterken die in de loop van de tijd door verschillende oorzaken sterk zijn afgenomen en bijna verdwenen zijn.

Landschapsbeheer Zeeland gaat in Zeeuws-Vlaanderen en op Zuid-Beveland de steenuil-populaties versterken door op terreinen van verschillende eigenaren hoogstamfruitbomen en knotwilgen te snoeien en aan te planten, die belangrijke steenuil leefgebieden vormen. Op Schouwen-Duivenland wordt op de Oude Rietdijk de overwoekerende vegetatie van struweel, brandnetels en bramenstruiken teruggebracht om zo meer ruimte te geven aan de wilde bloemen vegetatie. In ’t Stadsbosje op Tholen wordt het grasland afgeplagd om de grond te verschralen voor de kenmerkende vegetatie en de waterkanten worden vrijgemaakt om het leefgebied van insecten en amfibieën te versterken.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in