Agenda-archief

Alzheimercafé

Datum: maandag, 18 november 2019

Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur

Locatie: De Meulvliet, Zoekweg 8 in Tholen

Op maandag 18 november aanstaande organiseert Alzheimerwerkgroep Tholen weer een Alzheimercafé. Dit vindt plaats in sport- en gemeenschapscentrum De Meulvliet, Zoekweg 8 in Tholen van 19.30 tot 21.30 uur.

Deze keer gaan de organisatoren van het Alzheimercafé in gesprek met een ervaren mantelzorger. Vragen als: Wat doe je als je een niet-pluis gevoel hebt? Waar vraag je om hulp?Hoe pak je het aan om de zorg over te dragen? Wat doet het met jou om afscheid nemen van je gezonde partner? komen tijdens dit vraaggesprek aan de orde.

Natuurlijk is er ook ruimte om eigen ervaringen te delen om zo met lotgenoten steun te vinden bij elkaar.
De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Start 20e seizoen Avondconcerten Oude Stadhuis Tholen

Datum: zaterdag, 16 november 2019

Tijd: Aanvang 20.15 uur

Locatie: Oude Stadhuis Tholen

Stichting Anthonie Keldermans Concerten heeft zich ook voor dit 20e concertseizoen ingezet het Gotische voormalig stadhuis van Tholen rijkelijk te voorzien van een passende klassiek muzikale inhoud. Ensembles van houtblazers, zangers en strijkers, en solo instrumentalisten zullen vele aspecten van de muziekhistorie verklanken in het fraaie uit 1460 daterende historisch bouwwerk, ontworpen door de Mechelse bouwmeester Anthonie Keldermans.

Brisk Recorder Quartet Amsterdam opent de reeks Avondconcerten op zaterdag 16 november om 20.15 uur met het inventieve programma “Cancão”.
“De blokfluit moet in de allereerste plaats de menselijke stem imiteren, omdat ze dat zo goed kan.” Dat schreef een muziektheoreticus aan het eind van de Renaissance.
Dit programma is een caleidoscoop van Spaans en Portugees repertoire, steeds gebaseerd op vocale muziek. Liederen zonder woorden op 40 blokfluiten in alle soorten en maten. BRISK speelt muziek uit de middeleeuwen en de renaissance: virtuoos versierde liedbewerkingen van onder meer Coelho, Carreira, Cabézon en zettingen van de hymne Ave Maris Stella in versies van Ortiz en Victoria. Maar er klinken ook bewerkingen van romantische muziek van Obradors en Montes Capón, hartstochtelijk en melancholisch. Toek Numan liet zich inspireren door de Fado en schreef het opzwepende Vientos Ibéricos. Gijs Levelt, trompettist van de Amsterdam Klezmer Band, schreef de introductie en de finale voor dit programma, gebaseerd op een Sefardische melodie.

BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent, levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.

Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.

Reserveren via www.keldermansconcerten.nl

Intocht Sint-Nicolaas in Oud-Vossemeer

Datum: zaterdag, 16 november 2019

Tijd: Om 14.00 uur start de intocht

Locatie: hoek Molenstraat-Burgemeester Versluijsstraat

Op zaterdag 16 november 2019 zal Sint-Nicolaas en zijn Pieten een warm onthaal krijgen tijdens de traditionele Sint-Nicolaas intocht.

Om 14.00 uur start de intocht vanaf de hoek Molenstraat-Burgemeester Versluijsstraat, dit jaar grootser dan ooit.
De intocht zal bestaan uit diverse voertuigen met o.a. De “wegwijs Piet” “ Prof Piet met laboratorium” De “Pietenschool” De “Pietenkapel” De “cadeaus strijkijzer “ diverse paarden en als primeur “Bella de gluten vrije piet” en natuurlijk Sint-Nicolaas in koets met paarden.

Langst de route van deze intocht staan op diverse plaatsen muziekgezelschappen, dweilorkesten en dansgroepen om Sint-Nicolaas en natuurlijk zijn zwarte Pieten een warm onthaal te geven.

Na de intocht is er een Sint-Nicolaas voorstelling in dorpshuis de Vossekuil waar alle kinderen tot 12 jaar van harte welkom zijn.
De organisatie van dit spectaculaire Sint-Nicolaas feest is in handen van het Sint-Nicolaas comité Oud-Vossemeer.

Duiven tentoonstelling

Start datum: vrijdag, 15 november 2019

Eind datum: zaterdag, 16 november 2019

Locatie: dorpshuis de Vossenkuil in Oud-Vossemeer

Op 15 en 16 november vindt de jaarlijkse duiven tentoonstelling plaats van P.V. de Zwaluw, Oud-Vossemeer.

Inzetten van de duiven is vrijdagavond 15 november 2019 van 20:00 tot 21:00 uur. Vanaf zaterdagmiddag 16:00 uur is de tentoonstelling geopend. Ook dit jaar draait het Rad van Avontuur, op zaterdag vanaf 16:30 uur, met fantastische prijzen voor jong en oud. Het adres is dorpshuis de Vossenkuil in Oud-Vossemeer.

Inschrijven voor de tentoonstelling is mogelijk tot 11 november.
Voor informatie kunt u contact opnemen met Peter de Wilde, tel 0166-672708

Rembrandts religie in beeld

Datum: woensdag, 13 november 2019

Tijd: Aanvang: 19.30 uur

Locatie: Oudelandsestraat 11, Tholen

Rembrandt is de Bach onder de schilders, vanwege zijn genie, vanwege het licht en donker. Hij heeft 325 officieel aan hem toegeschreven schilderijen, 2000 tekeningen en ongeveer 300 etsen nagelaten. Ongeveer een derde daarvan is religieus van aard. Al grasduinend door zijn werk zijn schatten van betekenis te vinden.

Wat bezielde Rembrandt?
Deze avond zal Ivo de Jong een deel van zijn werk laten zien, en dat plaatsen in de context van het vrijzinnig denken van Holland van toen – en Nederland van tegenwoordig. Rembrandt van Rijn staat aan de stamboom van het Hollandse geloof en blijkt tijdloos actueel.

Ivo de Jong is dominee: te veel dom, te veel nee, en noemt zich liever tussenganger, er binnen in – en er midden in. Tussenganger dus voor de Vrijzinnigen van Rotterdam, Schiedam, Brielle en Woubrugge. Hij geeft lezingen over kunst en muziek.

De avond wordt gehouden op woensdag 13 november 2019 om 19.30 uur aan de Oudelandsestraat 11, Tholen.
De toegangsprijs is €10,-. Leden en Donateurs betalen €7,50

Kerkdienst in het Thools

Datum: zondag, 10 november 2019

Tijd: Aanvang: 14.30 uur

Locatie: R.K.Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart, Markt in Tholen

Het is een traditie aan het worden: Begin november een kerkdienst in het Thools, dit jaar voor de 9e keer.

Na een jaar afwezigheid door ziekte gaat drs.Nel Roggeband-Baaij weer voor. Het onderwerp van de viering is Vrouwen uut eên stik.
Een koor van Zeeuws Ziengende Zangers luistert de dienst op met liederen in het Thools, de schriftlezing is in het Thools, de preek is in het Thools en een aantal mensen is in Thoolse klederdracht, of een andere Zeeuwse dracht. Wie klederdracht heeft wordt verzocht het aan te trekken. Streekdracht behoort net als streektaal tot ons cultureel erfgoed.

Het koor staat onder leiding van Sarien Bout-Sakko, orgel/pianobegeleiding Edu de Goffau en Heleen Bout bespeelt de fluit.

De dienst wordt gehouden op zondag 10 november om 14.30 uur in de R.K.Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart op de Markt in Tholen.

Klik hieronder op Meer om het bericht in het Thools te bekijken.
(meer…)

Lampionnenoptocht

Datum: zaterdag, 9 november 2019

Tijd: Start: 19.00 uur

Locatie: Markt in Sint Maartensdijk

Op zaterdag 9 november organiseert het EvenementenComite Smalstad (ECS) in samenwerking met muziekvereniging Euterpe de jaarlijkse lampionnenoptocht.

Ieder jaar lopen er vele enthousiaste kinderen en verdere familieleden achter de muziek door het dorp met lampionnen.
Het is een prachtig gezicht om deze kinderen door de straten van Sint Maartensdijk te zien lopen.
De lampionnen zijn te koop bij de plaatselijke winkeliers. Nog leuker en origineler is natuurlijk om zelf een lampion te maken dat maakt de optocht extra mooi. Van een pompoen of suikerbiet zou je ook een mooi exemplaar kunnen maken.

De vertrektijd van de optocht is om 19:00 uur vanaf cafetaria het Hoekske op de Markt in Sint Maartensdijk.
Bij terugkomst staat er warme chocomel of bekertje ranja met speculaas klaar.
Zorg wel dat je op tijd aanwezig bent want de muziek wacht niet.

Herdenking vier eeuwen hervormd Stavenisse

Datum: zaterdag, 9 november 2019

Tijd: Vanaf 14.30 uur

Locatie: hervormde kerk in Stavenisse

De hervormde gemeente Stavenisse is vier eeuwen geleden, tijdens het Twaalfjarig Bestand, gesticht. Om dit feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan wordt 9 november a.s. een feestelijke bijeenkomst gehouden in de hervormde kerk in Stavenisse.
Aanvang 15.00 uur.

Prof. dr. W. Verboom, emeritus hoogleraar te Harderwijk, hoopt een toespraak te houden met als titel: ‘De dorpskerk: kerk voor het dorp’. Daarnaast is er een meditatie, samenzang en een muzikale bijdrage van het mannenensemble ‘Con Anima’ o.l.v. Jan Wesdorp. Ook wordt het voor deze gelegenheid samengestelde boek ‘Hij blijft getrouw. Momenten uit vier eeuwen hervormd Stavenisse’ gepresenteerd. Behalve momenten uit de geschiedenis bevat het boek impressies van de elf predikanten die de hervormde gemeente van Stavenisse sinds 1953 gediend hebben. Na afloop van de bijeenkomst is het boek voor € 14,50 te koop. De algehele leiding is in handen van plaatselijk predikant ds. M.A. Post en organist is dhr. Koos van der Slikke.

Na de bijeenkomst is er gelegenheid voor onderlinge ontmoeting, waarbij ook een groot aantal oud-predikanten bij aanwezig hopen te zijn.
Er wordt een collecte gehouden ten bate van de restauratie van de kerk.
Iedereen is van harte welkom.

De kerk is vanaf 14.30 uur open.

Nieuwe Pliessie voor Grôôt Pesôôt

Datum: zaterdag, 9 november 2019

Tijd: Aanvang: 20.30 uur

Locatie: Café de Hoop in Oud-Vossemeer

Wordt Oud-Vossemeer weer een veilig dorp?

Inbraken, illegale afvaldump en het grootste drugslab van Nederland. Oud-Vossemeer is sinds maart een onveilig dorp te noemen. Sinds het afscheid van Pliessie Witte hebben criminelen vrij spel. Tijd voor een nieuwe Pliessie!

Op zaterdag 9 november komt aan de lange speurtocht een eind, de nieuwe Pliessie van Grôôt Pesôôt wordt aangesteld. De nieuwe sterke arm der wet zal hard aan het werk moeten om voor de Woaidaehen het dorp weer veilig en in feeststemming te krijgen.

Benieuwd wie de pet past? Kom zaterdag 9 november 20.30 uur naar de Elluf-Elluf viering in Café de Hoop en ontdek samen met het prottekol en alle dweilbands wie de Pliessie van Grôôt Pesôôt wordt!

Try-out concert Concordia

Datum: vrijdag, 8 november 2019

Tijd: Aanvang: 20.00 uur

Locatie: de Wellevaete in St. Annaland

In aanloop naar het concertconcours op 16 november geeft het harmonieorkest van Koninklijke Muziekvereniging Concordia op vrijdag 8 november een try-out concert.

Naast de drie concourswerken speelt het harmonieorkest, onder leiding van Marcel Hartendorp, ook nog andere werken uit hun repertoire.

Het try-out concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Wellevaete in St. Annaland. Wees welkom! Entree is gratis.